TALOUS KESTÄVÄLLE POHJALLE

Taloudenhoidon tulee olla vastuullista. Suomen velan pelkät korot maksavat meille yli kolme miljardia euroa vuonna 2024. Meidän tulee saada maastamme taas elinvoimainen, houkutteleva ja vetovoimainen paikka elää, kasvaa ja yrittää. Työn tekemisen tulee olla kannattavaa ja erityisesti siihen on panostettava, että saamme pidettyä työtä tekevät ihmiset ja yrittäjät Suomessa, ja että saamme maahamme myös uutta työvoimaa etenkin niille aloille, jossa työvoimasta on huutava pula.

 

ENNAKOIDAAN JA SIJOITETAAN ENNALTAEHKÄISEVÄÄN TOIMINTAAN – SE ON INVESTOINTI TULEVAISUUTEEN

Kaikessa päätöksenteossa tulee ottaa huomioon pitkän aikavälin vaikutukset. Sijoittaminen ennaltaehkäisevään toimintaan on järkevää aina, kun seurauksena on sijoitusta suuremmat säästöt tulevaisuudessa.

Haluan jättää jälkeeni paremman Suomen, myös taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

 

LAADUKAS PÄIVÄHOITO, KOULUTUS JA VANHUSTENHOITO OVAT ARVOVALINTOJA 

Jokainen meistä ansaitsee parhaat mahdollisuudet menestyä. Tämä koskee yhtä lailla niin kasvavia lapsia, kun vanhempiakin ihmisiä. Laadukas varhaiskasvatus, koulutus sekä vanhustenhoito ovat aivan keskeisessä roolissa siinä, että voimme sanoa yhteiskuntana menestyvämme. ​Laadukasta vanhustenhoitoa ei turvata mitoituksen nostamisella, vaan panostamalla laatuun sekä muuttamalla toimintatapoja. Kevyempi hoiva ja paremmin ennakoiva toimintatapa vanhustenhoivassa turvaa jatkossa paremmin voivat ikäihmiset.

Perustimme vuonna 2020 NONNA Groupin, joka tarjoaa yhteisöllistä asumista ikäihmisille ympäri Suomea. Suomessa laitosmaisesta hoivasta tulee päästä enemmän arvopohjaisempaan toimintaan ja tämä oli meille yksi lähtökohta yhtiötä perustaessamme. 

Laadukas vanhustenhoiva tarkoittaa sitä, että meillä on tulevaisuudessa myös työntekijöitä pitämään ikäihmisistämme huolta. Meidän tulee huolehtia, että alalle löytyy jatkossa hyviä, ammattitaitoisia työntekijöitä. Se on yksi tärkeimmistä asioista vanhustenhoivan osalta.

Laadukas varhaiskasvatus ja koulutus

Kaikilla meillä ei ole samanlaiset sosioekonomiset lähtökohdat, mutta yhteiskuntana meidän tulee pyrkiä antamaan kaikille mahdollisimman tasapuoliset valmiudet kasvaa ja kehittyä. Laadukas, yksilöllinen ja perheitä tukeva varhaiskasvatus on hyvä lähtökohta siihen, että nuorella ihmisellä on mahdollisuus menestyä. Myös koulutuksen osalta tulisi mennä enemmän yksilöä tukeviin ratkaisuihin ja vaikka monessa meillä on leikkauspaineita, niin koulutukseen leikkaukset eivät saa kohdistua. Koulutukseen tarvitaan tulevaisuuden osalta sen sijaan lisäresursseja. Opiskelun lisäksi nuoria on tärkeää kannustaa myös työssä oppimiseen.

Perheen ja työn yhteensovittaminen 

Perhe-elämän ja työuran yhteensovittamisesta puhutaan paljon. Joustoja sekä erilaisia toimenpiteitä tulisikin vielä miettiä, jotta ihmisiä pystytään tukemaan laaja-alaisemmin työelämän eri vaiheissa. Tasa-arvon toteutuminen ja kannustavan asenneilmapiirin tukeminen on tärkeää sen lisäksi, että huolehditaan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista sekä työkyvyn ylläpitämisestä.

YRITTÄJIEN TOIMINTAEDELLYTYSTEN TURVAAMINEN TURVAA HYVINVOINTIMME

Lähes kaikki työpaikat syntyvät nykypäivänä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Suomessa on vajaa 300.000 yritystä, joista pk-yritysten, mukaan luettuna mikroyritykset, osuus on yli 90 %. Yhteiskunta pyörii ja on syntynyt yritystoiminnasta ja tämän takia meidän tulee luoda suotuisa maaperä yrittäjyydelle sekä yritystoiminnalle. On tärkeää myös, että pystymme monin keinoin kannustamaan yrityksiä kasvamaan, se on ainoita keinoja lisätä maassamme työpaikkoja tulevaisuudessa. 

Suomessa yrittäjiä verotetaan liikaa. On tärkeää huomioida, ettei omistamisen ja riskinoton verotusta enää kiristetä, päin vastoin verotus tulisi miettiä paremmin yrittäjiä ja yrittämistä kannustavaksi muun muassa niin, että uusia investointeja tuettaisiin sen sijaan, että niistä rankaistaan.