Espoo on kasvanut valtavalla, lähes kolmen prosentin kasvuvauhdilla, joka on suhteellisesti eniten Suomessa asukasmääriä vertailtaessa. Poikkeuksellista valtakunnan tasolla on se, että Espoossa varhaiskasvatusikäisten määrä nousee tasaisesti koko ajan ja peruskouluikäisten määrä myös
kääntyy selkeään nousuun tulevaisuudessa. On upeaa, että meillä on kasvamassa paljon lapsia ja nuoria, ja että kaupunkimme on vetovoimainen niin, että ihmiset haluavat muuttaa tänne asumaan. Valtava kasvu vaatii kuitenkin myös rahoitukselta paljon.
Haluan itse nähdä Espoon vehreänä, elinvoimaisena ja asukasystävällisenä kaupunkina, jossa etusijalla tulee olla koulutukseen ja hyvinvointiin panostaminen sekä vastuullinen taloudenhoito. Jotta pystymme tulevaisuudessa panostamaan enemmän näihin edellä mainittuihin, vaatii se tulorahoituksen osalta lisätoimia.
Tulevaisuudessa on tärkeää, että Espoon kasvu huomioidaan myös valtakunnan tasolla valtionosuusjärjestelmässä. Sen eteen meidän, kaupungin virkahenkilöstön ja kansanedustajien on tehtävä paljon töitä. Ei ole pitkässä juoksussa kestävällä pohjalla malli, jossa Espoo maksaa huomattavan määrän myös muiden paikkakuntien kustannuksista ja joutuu ottamaan valtavat määrät velkaa tuottaakseen edes minimitason palvelut kaupungin asukkaille. Velan määrää emme voi enää lisätä lainamäärän ollessa tällä hetkellä todella korkea, mutta laadukkaita palveluita me tarvitsemme.
Jotta pystymme tulevaisuudessa tarjoamaan ne laadukkaat palvelut, se vaatii valtion osuusjärjestelmän muutoksien lisäksi myös kaupungin investointitason ja kohteiden tarkastelua sekä mahdollista investointien kumppanuusmallin rakentamista. Veroja emme voi enää korottaa, mutta edellä mainituilla toimilla meillä on mahdollisuus korjata tulevaisuudessa taloutta kestävämmälle pohjalle ja niin, että saamme vähitellen paikattua tilannetta ylitäysien koulujen ja päiväkotien osalta. Muuttoliikettä meidän on tulevaisuudessakin vaikeaa ennustaa, mutta vakaamman talouden kanssa meidän on helpompi varautua tulevaisuuteen.