
Minun Espooni.
Vehreä, elinvoimainen, turvallinen, asukas- ja yrittäjäystävällinen kaupunki, jossa etusijalla tulee olla oppimiseen, koulutukseen ja hyvinvointiin panostaminen sekä vastuullinen taloudenhoito. Espoon tulee olla meille kaikille hyvä paikka asua, elää ja yrittää.

Mihin meidän tulee erityisesti panostaa tulevaisuudessa?
Laadukas ja turvallinen oppimis- ja kasvuympäristö lapsille ja nuorille
Espoon vahva kasvu tuo paineita erityisesti koulutukseen sekä varhaiskasvatukseen. Uusia kouluja ja päiväkoteja tarvitaan lisää ja se tulee huomioida riittävän varhaisessa vaiheessa tulevaisuudessa. Koulujen ja päiväkotien henkilöstöresurssien kanssa olemme myös tiukilla. Nykyisillä taloudellisilla panostuksilla pystymme vain ylläpitämään nykyisen tason, joka ei ole riittävä. Tarve lisäresursseille on ilmeinen niin varhaiskasvatuksessa kuin peruskouluissakin. Tulevaisuudessa Espoon tulisi olla edelläkävijä tarjoten laadukkaan ja turvallisen oppimis- ja kasvuympäristön kaiken ikäisille.
Espoossa tulee myös panostaa toisen asteen opintojen kehittämiseen sekä oppilashuoltoon. Lukiopaikat ovat tiukilla kaupungin kasvuun ja tarpeeseen nähden. Opiskelumuotoja tulee kehittää niin, että mahdollisimman moni pääsisi tulevaisuudessa lukioon niin halutessaan esimerkiksi tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (Tuva) kautta. On tärkeää, että saamme myös uusia lukiopaikkoja, ettei jouduta jatkuvasti kamppailemaan korkeiden keskiarvojen kanssa, jotka estävät monilta pääsyn lukioon. Syksyn talousarvioneuvotteluissa on myös mielestäni syytä huomioida jatkossa lisäys kouluruokaa varten. Tällä hetkellä lapset ja nuoret eivät tule kouluruoasta täyteen eikä kouluruoka ole riittävän proteiinipitoista. Kaupungin on panostettava tulevaisuudessa enemmän sekä ruoan laatuun että riittävään määrään. Tämä on välttämätöntä, jotta voimme turvata jokaiselle lapselle kunnollisen lämpimän ruoan koulupäivinä. Se on vähintä, mitä voimme kasvavana, kehittyvänä kaupunkina meidän lapsille tarjota.

Vastuullinen taloudenhoito
Espoo on kasvanut valtavalla, lähes kolmen prosentin kasvuvauhdilla, joka on suhteellisesti eniten Suomessa asukasmääriä vertailtaessa. Kaupungin taloudenhoidon tulee olla vastuullista ja kasvun hallittua niin, että siinä huomioidaan erityisesti taloudellinen näkökulma. Velkaa emme voi ottaa lisää, vaan talous täytyy saada tasapainoon mm. niin, että tulovirtaan suhteutetaan järkevä investointitaso ja kasvu. Tulevaisuudessa on tärkeää, että Espoon kasvu huomioidaan myös valtakunnan tasolla valtionosuusjärjestelmässä. Sen eteen meidän, kaupungin virkahenkilöstön ja kansanedustajien on tehtävä paljon töitä. Ei ole pitkässä juoksussa kestävällä pohjalla malli, jossa Espoo maksaa huomattavan määrän myös muiden paikkakuntien kustannuksista ja joutuu ottamaan valtavat määrät velkaa tuottaakseen edes minimitason palvelut kaupungin asukkaille.
Espoossa tulee myös huomioida yrittäjät ja yrittäminen niin, että kaupunki on vetovoimainen paikka yrittäjille ja jotta voimme tarjota heille parhaat mahdollisuudet menestyä.

Asuminen ja liikkuminen
Espoo on tunnettu pientaloalueistaan, ja moni kaupunkiin muuttanut on tullut Espooseen juuri sen takia, että haluaa nauttia lähiluonnosta. Luonto, metsät sekä meri ja järvet ovat lähellä – niistä espoolaiset haluavat nauttia.
Haluan nähdä Espoon alueena, jossa panostetaan tulevaisuudessa entistä enemmän erityisesti pientaloalueiden rakentamiseen sekä siihen, että lähiluonnosta ja vehreydestä pidetään hyvää huolta. Espoon asuntorakentamisen tulee olla monimuotoista. Kerrostalojen osalta huomiota tulee kiinnittää erityisesti siihen, että meillä on toimivia asuntoja opiskelijoille ja yksineläjille, mutta myös järkeviä, tilavia asuntoja perheitä varten.
Liikkumisen osalta Espoossa on viime vuosina panostettu vahvasti joukkoliikenteen kehittämiseen. Tulevaisuudessa joukkoliikennettä tulisi kehittää etenkin metron syöttöliikenteen osalta. Joukkoliikenteen kehittäminen ei saa kuitenkaan tarkoittaa sitä, että yksityisautoilua hankaloitetaan. Espoossa on monin paikoin välttämätöntä käyttää henkilöautoa, ja meidän tulee luoda myös autoilijoita ajatellen toimivat ratkaisut niin liikenteen kuin parkkipaikkojenkin osalta. Yksityisautoilua ja joukkoliikennettä ei saa laittaa vastakkain, vaan ne tulee nähdä vaihtoehtoisina, espoolaisille tärkeinä asioina, jotka tukevat liikkumismuotona toisiaan.

Hyvät harrastamis- ja ulkoilumahdollisuudet
Lasten ja nuorten harrastamiseen ja hyvinvointiin meidän tulee panostaa aivan erityisesti. On tärkeää, että jokaisella espoolaisella lapsella ja nuorella on ainakin yksi viikoittainen harrastus. Espoon harrastuspolku tarjoaa monia hyviä mahdollisuuksia, mutta kehittämisen varaa on edelleen. Meidän pitää huolehtia siitä, että kaupunki pystyy tarjoamaan kaikille lapsille sopivia harrastuslajeja ja -muotoja tulevaisuudessa. Tässä tulee huomioida niin investoinnit kuin seurojenkin tukeminen.
Myös senioreiden liikuntamahdollisuuksista tulee pitää huolta sekä miettiä uusia keinoja, miten saamme meidän seniorit aktiivisesti liikkumaan. Sporttiranneke on erinomainen asia, jota monen seniorin ja ikäihmisen kannattaa hyödyntää.
Espoolla on jo nyt tarjota monia hyviä harrastemahdollisuuksia asukkailleen. Niistä viestimistä meidän tulee parantaa entisestään, jotta mahdollisimman moni asukas tietää ja pystyy hyödyntämään tarjottavia palveluita.
