Espoon kaupunginvaltuuston yksi tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia espoolaisten hyvinvoinnista. On kuitenkin tiedostettava, että meille jokaiselle hyvinvointi merkitsee useita eri asioita. Käsitteenä hyvinvointi viittaa yksilön ja yhteisön hyvinvointiin sekä monenlaisiin osatekijöihin kuten terveyteen, toimeentuloon, elinoloihin, yleiseen hyvinvointiin tai elämänlaatuun. Mielestäni yhteisön ja yksilön hyvinvointia ei tulisi täysin erottaa toisistaan. Jos yksilöt yhteiskunnassa voivat hyvin, myös yhteiskunta voi hyvin. Ja toiste päin.

Viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisia monellakin tavalla. Olemme kärsineet maailmanlaajuisesta pandemiasta, globaalit turvallisuus- ja talouspoliittiset haasteet ovat olleet päivittäistä elämää sekä sen lisäksi sote-uudistus on muuttanut merkittävästi rakenteita hyvinvointialueiden aloittaessa. Muutoksessa eläminen ja jatkuva epävarmuus on tuonut mukanaan monenlaisia haasteita, kuten taloudelliset ja toimeentuloon liittyvät haasteet sekä moni kokee yksinäisyyden lisääntyneen. Myös ikääntyminen, Espoon kaupungin nopea kasvu sekä väkivallan käytön lisääntyminen ovat aiheuttaneet huolta espoolaisissa. Näitä haasteita meidän on ratkottava tulevaisuudessakin yhdessä.

Muutoksen ja turbulenssin keskellä on aina priorisoitava normaalia tiukemmin. Viime vuosina on ollut tärkeää huomioida erityisesti lasten ja nuorten tarpeet sekä parantaa heidän osallistamistaan yhteiskunnassa. Myös aikuisten harrastemahdollisuuksiin on panostettu, kielen oppimista on edistetty ja ikäihmisten liikkuvia palveluita ja esteettömyyttä on parannettu. Paljon on tässäkin vielä tehtävää, mutta hyvällä matkalla olemme kohti parempaa.

Tulevaisuudessa meidän tulee edelleen pystyä helpottamaan lasten ja nuorten sekä myös erityisryhmien arkea. Kaduilla meillä Espoossa tulee olla turvallista liikkua ja jokaisen tulee kokea, että heidän hyvinvoinnistaan välitetään ja että tarvittavat elementit ovat saatavilla hädän keskellä ja tarpeen vaatiessa. Suomen harrastamisen mallia ja Espoon harrastepolkua tulee kehittää – se on erinomainen keino lapsille ja nuorille osallistua ja liittyä mukaan erilaisiin yhteisöihin. Tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle edes yksi viikoittainen harrastus.

Olen monesti puhunut eri foorumeissa siitä, että on tärkeää miettiä, kuinka lähellä oikeasti olemme espoolaisia ja kuinka hyvin kuulemme espoolaisten äänen. Hyvinvoinnin edistämisen kannalta, ja siinä onnistumisessa, on keskeistä se, että me osallistamme asukkaita ja eri toimijoita toimimaan kanssamme. On myös tärkeää, että kaikkien haasteellisten pandemiavuosien jälkeen pystymme luomaan ihmisille myös toivoa tulevasta. Huippu-urheilijakaan ei jaksa päivä toisensa jälkeen suunnata tavoitteitaan kohti, jos koko ajan täytyy katsoa taakse tai miettiä, kuinka vaikeaa on juuri nyt. Kun tosiasiat tiedetään, katse tulee suunnata eteenpäin toiveikkaasti. Moni tarvitsee myös toivoa siis vaikeina aikoina, on kyse sitten yksityishenkilöstä tai yrityksestä.

Mielestäni hyvinvoinnin osalta usko ja toivo ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä asioita, kun monet muut tässä aiemmin mainitsemani asiat. Katsotaan siis valoisasti tulevaisuuteen ja muistetaan kuunnella herkällä korvalla espoolaisia. Kun espoolaiset voivat hyvin, Espoo voi hyvin.