Espoo on kasvava innovaatiokaupunki, joka loistaa omassa kategoriassaan, kun mietitään kansainvälisiä patentteja tai Helsingin pörssin liikevaihtoa, josta lähes puolet tulee espoolaisista yrityksistä. Espoossa syntyy monia startup-yrityksiä ja vuosi toisensa jälkeen kaupunki on kilpaillut finalistina Euroopan innovaatiopääkaupungin tittelistä. Nämä ovat erinomaisia asioita, jotka luovat elinvoimaa, kasvua, elävyyttä ja myös työpaikkoja meille Espooseen. Espoolle siis aivan keskeistä ovat innovaatiot, yritykset ja yrittäjät tai niin ainakin tulisi olla.
Suurin osa tulevaisuuden työpaikoista syntyy pääasiassa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. On tärkeää, että meillä on Espoossa kaiken kokoisia yrityksiä, mutta erityistä tukea tarvitsevat juuri ne pienet ja keskisuuret yritykset, jotka mahdollisesti myös miettivät kasvua tai ylipäänsä investointeja tulevaisuuteen. Espoon tulisi muun muassa kaavoituksella tukea huomattavasti paremmin yrittäjiä. Nyt prosessit ovat tässä(kin) liian hitaita tai jopa mahdottomia. Eteeni on tullut monta tarinaa, jossa yhtiön liiketoiminta on lopulta viety toiseen kaupunkiin, kun tontteja tai tuotantotiloja ei ole ollut yhtiöille tarjolla Espoosta. Tällaisia tarinoita en halua enää kuulla. En myöskään niitä, että liiketoiminta siirretään kokonaan toiseen maahan, sekin tuntuu olevan turhan yleistä.
On selvää, että valtakunnan tasolla meidän tulisi tehdä paljon toimia, jotta yrittäjiä pystytään tukemaan paremmin. Kuntatasolla mahdollisuudet vaikuttaa ovat vähäisemmät, mutta tärkeät silti. On hieno asia, että meillä on Otaniemessä startup-keskittymä ja siellä toimistotiloja tarjolla, mutta moni yhtiö tarvitsee kuitenkin myös toimintansa tuotantoon tiloja kasvaakseen ja kehittyäkseen. Tässä törmätään usein juuri edellä mainitsemaani ongelmaan. Kaavoituksen tulisi joustaa enemmän ja sen tulisi olla ketterää – tiloja yrittäjille ja yrityksille on löydyttävä. Liikevaihto tai sen kehittyminen ei saa olla kiinni kaupungin hitaista prosesseista.
Espoossa alkuvaiheen yrityksille meillä on tarjolla mm. Business Espoon palvelut, joiden resurssointiin tulisi panostaa enemmän. Business Espoon palveluista voisimme myös viestiä enemmän. Kaavoituksen, lupaprosessien sekä kilpailutusten osalta tulisi tehdä muutoksia, jotta sujuvuus, jousto, ketterät prosessit sekä positiivinen asenne olisivat keskiössä sen sijaan, että ollaan jähmeitä, joustamattomia ja vanhanaikaisia. Edelläkävijäkaupunki tarvitsee modernit prosessit kehittyäkseen entistä paremmaksi.
Suomessa meidän tulisi arvostaa enemmän yrittäjiä ja luoda mahdollisimman hyvät edellytykset menestyä ja kasvaa. Tämä pätee myös kuntatasolla. Asenneympäristössä on paljon parannettavaa ja tässä Espoo voisikin ottaa tavoitteekseen, että rakennamme Espoosta yrittäjäystävällisimmän kaupungin. Tämä olisi hieno tavoite innovaatiokaupungille ja varmasti aivan saavutettavissa, jos vain tahtoa ja kunnianhimoa riittää. Moni asia on lopulta kiinni toimista ja tekemisestä.